En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 30 april 2013

Om ny bibliotekslag och annat

Bästa läsare

Förslag till ny bibliotekslag har tagit ännu ett steg. Den 23 april lämnade regeringen sin proposition till riksdagen, som tar ställning efter sommaruppehållet. Den nya lagen är tänkt att gälla från den första januari 2014. En del av alla synpunkter som lämnats in har tillvaratagits och andra inte. Regeringen skriver att KB i sitt uppdrag kan arbeta med nationella planer. Klart är dock att vi i likhet med de andra nordiska länderna behöver tydlig framåtsyftande nationell biblioteksstrategi och resurser för att komma tillrätta med negativa tendenser som sjunkande läsförmåga och läsförståelse.

Anna Hampson Lundh har färdigställt en rapport på uppdrag av MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Den heter: Talande böcker och läsande barn. Barn berättar om talboksanvändning. Syftet med rapporten är att skapa en fördjupad förståelse för unga med läsnedsättning, läs-och skrivsvårigheter inklusive dyslexi eller synnedsättningar och utveckla biblioteksservicen till denna målgrupp.

Högskolan i Borås får en ny styrelse maj 2013. Vi tackar Inger Eide Jensen som lämnar och välkomnar Gunilla Herdenberg KB. Likaledes professor Roger Säljö och Agneta Stark.

Tisdag den 7 maj får vi studiebesök av författarförbundets biblioteksråd.

Trevlig Valborg och Första Maj!
önskar
Margareta Lundberg Rodin, prefekt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar