En blogg från Högskolan i Borås

måndag 29 april 2013

Mötesplats Open Access 2013

Mötesplats Open Access är ett årligt arrangemang där bibliotekarier och andra intresserade av open access-frågor i Sverige samlas för kunskapsutbyte. Kärnan i presentationerna är dels projekt som drivits med medel från KB:s program Openaccess.se, dels andra aktiviteter och utvecklingsarbeten som sker på främst universitets- och högskolebiblioteken. Årets Mötesplats, som gick av stapeln på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, innehöll presentationer kring ett stort antal aktuella ämnen, bland annat:
  • relationen mellan licensfrågor och open access (främst författaravgifter och publiceringsfonder) som bland annat Kungliga biblioteket arbetar med och där Ralf Schimmer från Max Planck Digital Library erbjöd en intressant inblick i bibliotekets arbete
  • tillgång till forskningsdata
  • arbetet med att ta fram en modell för peer review av open access-monografier
  • kvalitet på poster i publikationsdatabaserna och hur arbetet med databaserna kan effektiviseras
  • visualisering av besöksstatistik i publikationsdatabaserna
  • mått på hur mycket material som parallellpubliceras och hur det används
  • framtiden för DOAJ som bl.a. innebär fokus på kvalitetsarbete
Cameron Neylon från open accessförlaget PLoS tecknade open accesshistorien sen 2013 från 2020 års horisont. Hans historieskrivning av de kommande åren, gjord med en glimt i ögat, innefattar bl.a. en kris i tillgången till papper, en skakig framtid för humanistiska tidskrifter, en enorm ökning i forskningspublikationer från länder i Syd och en definitiv framgång för open accesspublicering.

Jag hade också förmånen att få presentera tankar utifrån en kommande rapport från Svensk Biblioteksförening – Publicera! – som handlar om de svenska forskningsbibliotekens arbete med att tillgänglig- och synliggöra lärosätenas forskningsresultat och material från bibliotekens samlingar. Jag pratade främst om de utmaningar biblioteken kan komma att stå inför under de kommande åren om de ska fortsätta att vara proaktiva aktörer inom publiceringsfrågor. Frågan om open accesspublicering väcker till exempel en mängd frågor rörande vad som kommer att utgöra bibliotekens samlingar i framtiden – vad innebär en minskning i egna samlingar för hur biblioteken och bibliotekarierna uppfattar sin identitet?

Mötesplats Open Access är ett utmärkt tillfälle att bli uppdaterad om vad som är på gång inom open accessarbetet just nu. Årets konferens avslutades med de allra senaste funderingarna från KB och Vetenskapsrådet om hur de avser samarbeta utifrån de uppdrag om fritt tillgängliga publikationer och forskningsdata som kom i senaste forskningspropositionen, och om SwePubs roll i detta arbete.

Programmet och bilderna till presentationerna vid konferensen finns tillgängliga på bloggen Open access i Sverige.

//Helena Francke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar