En blogg från Högskolan i Borås

onsdag 24 april 2013

e-Research



Eric T Meyer har besökt BHS ett par dagar. Eric arbetar till vardags på Oxford InternetInstitute vid universitetet i Oxford i England. Igår höll han en inspirerande föreläsning som flera av mina kollegor och jag var och lyssnade på. Det övergripande temat för föreläsningen var e-Research, vilket definierades som 


Research using
digital tools and data
for the distributed and collaborative
production of knowledge


e-research presenterades inte främst som ett forskningsområde i sig utan snarare en forskningsinriktning som kan utgöra ett datorbaserat stöd för en lång rad andra discipliner. Meyer visade ett antal fascinerande exempel på hur e-research har kommit till nytta i olika forskningsprojekt. Bland annat uppehöll han sig vid ett av flera projekt som genomförs under rubriken Zooniverse. Enkelt uttryckt rör det sig om forskare som arbetar med stora digitala datamängder vilka (delvis) analyseras med hjälp av volontärer, som kan bidra via webben. Det exempel som särskilt lyftes fram heter Galaxy Zoo och syftar till att utifrån hundratusentals bilder tagna med NASAs rymdteleskop, Hubble, utforska hur galaxer formas.

Meyer resonerade också, med hänvisningar till sina exempel, om en ny ”vetenskaplig stil” som kan sägas ha framträtt i samband med e-research. Om vi sedan tidigare är bekanta med att forskare ägnar sig åt att observera, mäta och väga, modellera, kategorisera, göra matematiska och statistiska beräkningar, och arbeta i laboratorium, så kan vi i samband med e-research konstatera att en ny ”style of science” har letat sig in i flera av de existerande stilarna, nämligen den som Meyer benämner ”the algorithmic style”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar