En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 20 december 2011

Social Media and Information Practices

Den 10 och 11 november anordnades vid BHS en internationell workshop, som riktade sig till speciellt utvalda forskare från Sverige, Norden, Europa -- och världen. Syftet var att samla forskare från olika fält och organisationer, för att diskutera gemensamma forskningsidéer utifrån skilda perspektiv och gärna komma fram till gemensamma forskningsprojekt.


Professor Jan Nolin, professor Olof Sundin och docent Katriina Byström bjöd in forskare till tre olika spår, vilka behandlade olika delar av komplexet. Jan Nolin höll i spåret Social media: The next five years, Olof Sundin tog hand om Information Literacy Practices och Katriina Byström ledde spåret Information activities in work environments.

 Paneldebatt och konklusion av workshop 11 november 2011.

Jan Nolin, hur skulle du nu sammanfatta worskhopen om sociala medier och informationspraktiker?
Det var väldigt intressant att samla företrädare för biblioteks- och informationsvetenskap, media- och kommunikationsvetenskap, liksom informatik. Jag tror att vi alla tog med oss en bredare och djupare förståelse för och kunskap om sociala medier med oss från workshopen. Vad gäller sociala media, som var ett huvudfokus, var det det första nätverksmötet om sociala medier för nordiska forskare. Andra internationella forskare fanns naturligtvis också, från Storbritannien, Australien, Kroatien...


Hur skulle du mer konkret beskriva resultatet av Social Media and Information Practices?
Det var ju ett väldigt stimulerande arrangemang, eftersom det rymde så många olika perspektiv. Jag tror att praktiskt taget alla deltagare fick en positiv kick av workshopen. Den här sortens möten är helt nödvändiga när man studerar så här komplexa fenomen. Och vi fick många uppslag för nya möten.
Vad gäller resultat, kom många sådana ur mötet. Fler kommer. Jag tänker på nätverk, artiklar och projektansökningar, vilket också var ett syfte med worskhopen. Kanske kan vi även ta fram och publicera en antologi i framtiden. 

Olof Sundin, hur skulle du vilja beskriva syftet med att flera forskare samarbetade kring problemkomplexet och att ni hade parallella spår?
Jo, på det sättet samlades många forskare som annars inte brukar träffas. Även om workshopen huvudsakligen ägde rum i parallella spår skapades kontaktytor där många intressanta samtal ägde rum. Nackdelen var möjligtvis att en del forskare gärna hade varit på flera ställen samtidigt

Den där sistnämnda nackdelen, får tjäna som ett positivt och beskrivande betyg åt workshopen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar