En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 20 december 2011

BHS-lärare på Erasmusutbyte

Mats Dahlström, lektor, och Alen Doracic, universitetsadjunkt, har under hösten varit ute gästlärare vid två europeiska universitet i höst. Dels var de i Parma, där de som gästföreläsare undervisade inom programmet "International Master in Digital Library Learning (DILL). DILL drivs gemensamt av universiteten i Parma (Italien), Tallin (Estland) och Oslo (Norge) och är inriktat på digitala bibliotek och tjänster inom kultur- och informationssektorn.  Dels var de på Bibliotekshögskolan, Zadars universitet (Kroatien), där de också gästundervisade. Bibliotekshögskolan i Zadar har en inriktning mot digitala bibliotek och digitalisering av det skriftliga kutlurarvet och möjligheterna för samarbete mellan våra två institutioner är stora. Möten om detta hölls också.

Nedan återges Mats Dahlströms reseberättelse, framtagen för en av högskolans studentbloggar för internationalisering.



Tre dagar i mitten av oktober tillbringade jag tillsammans med en kollega (Alen Doracic) vid universitetet i Parma. Vi var inbjudna att föreläsa för studenter och möta forskare inom programmet  ”International Master in Digital Library Learning” (DILL).  DILL är ett masterprogram som drivs gemensamt av universiteten i Parma, Tallinn (Estland) och Oslo (Norge). Undervisningsinnehåll och handledning byggs till ganska stor del upp av gästande lärare och forskare från Västeuropa och USA (bl.a. Rutgers univ.). Programmet är ett av blott en handfull masterprogram i Europa specifikt inriktade på digitala bibliotek och tjänster inom kultur- och informationssektorn.


Alen till höger och Mats i bakgre raden med slips.
Tillsammans med studenter i Parma.

Alen och jag höll varsina två dubbelföreläsningar om framför allt digitalisering, open access/open source, juridiska aspekter på digitala samlingar samt crowdsourcing. Vi kunde visa många exempel och projekt från skandinavisk mark och från Sverige i synnerhet inom digitalisering, som väckte intresse.


Visst visade sig den italienska förmågan till planering och framförhållning från sin klassiska sida - inte förrän väl på plats blev vi riktigt varse om vilket innehåll, vilken form och på vilken nivå vi förväntades föreläsa och möta studenterna. Vi blev dock på det hela mycket väl emottagna av institutionen och forskarna, med intensiva och intressanta samtal, men också med avspänd konversation runt det fantastiska italienska matbordet och med mycket skratt, lokalt vin och gott humör. Det var dessutom en ren fröjd att möta de internationella masterstudenterna från världens alla hörn - rappa, nyfikna och humoristiska. Humor är en underskattad kompetens inom akademien. 


Parma är en utmärkt stad för den är typen av besök: vacker, lugn, och med gångavstånd överallt. Att dessutom regionen i allmänhet och staden Parma i synnerhet har bland Italiens allra vassaste kök gör inte upplevelsen sämre.

Mats Dahlström och Alen Doracic, BHS (Bild: Mats Dahlström)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar