En blogg från Högskolan i Borås

måndag 7 oktober 2013

Skolbibliotekets roller i förändrade landskap

I onsdags, 2/10, anordnades en stor konferens om skolbibliotek: Skolbibliotekets roller i förändrade landskap. Konferensen var ett samarrangemang mellan Bibliotekshögskolan, Bibliotekstjänst, Kultur i Väst, Skolbibliotek Väst och Skolbibliotekscentralen i Göteborg. Konferensen var till minne av och i Malin Koldenius anda.

Konferensen hängde samman med den forskningsantologi som utkom på BTJ förlag för ett par veckor sedan. Boken har tillkommit tack vare projektmedel från Kungliga biblioteket. Antologin består av fem kapitel och gör nedslag i skolbibliotekshistorien, diskuterar skolbibliotekspolitik och presenterar olika aktörer inom området. Skolbibliotekens relation till forskning diskuteras och i de två sista kapitlen presenteras det senaste decenniets svenska och internationella forskning med inriktning mot skolbiblioteket i relation till informationskompetenser och lässtimulans.
Vi var fem forskare från Bibliotekshögskolan som deltog i författandet av antologin och i konferensen: Louise Limberg, Anna Hampson Lundh, Cecilia Gärdén, Mats Dolatkhah och Helena Francke.

Till konferensen på Bio Roy i Göteborg hade ca 150 personer från södra och mellersta Sverige tagit sig. Presentationer och frågestunder varvades under dagen och det var många som ville ställa frågor. I de små pauserna mellan presentationerna steg sorlet snabbt liksom vid lunchen.
Boken presenterades även på Bok och Bibliotek (Bokmässan) 26/9 och kommer att presenteras på Skolbibliotek2013 som arrangeras av Teknologisk Institut i Stockholm. Fler presentationer kommer sannolikt framöver.

Cecilia Gärdén, universitetslektor 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar