En blogg från Högskolan i Borås

måndag 7 oktober 2013

Premiär för Axiell-priset för bästa B&I-uppsats


I samband med Bok & Biblioteksmässan delades det nyinstiftade Axiellpriset på 25 000 kr för bästa B&I-uppsats ut för första gången. Företaget Axiell som tillhandahåller IT-lösningar för ABM-sektorn, betraktar kontakten med Bibliotekshögskolans utbildningar som en viktig del av dialogen med branschen. Genom priset kan starka examensarbeten lyftas fram och nå en vidare krets av intresserade läsare på biblioteksfältet.
Ellen Åberg från Axiell och Jenny Lindberg, BHS, hade nöjet att vid denna premiär presentera två förtjänta pristagare som i år får dela på prissumman och äran:
Av juryns motivering framgick att båda uppsatserna svarar väl mot prisets kriterier genom att vara ”framtidsorienterade välskrivna uppsatser av god kvalitet där teori och praktik samspelar väl” och genom att även vara ”av allmänt intresse för biblioteksutveckling”.
Adam Welin fick dessutom priset för en uppsats som är synnerligen välskriven och tillgänglig, såväl språkligt och innehållsligt. Studiens empiriska fokus på folkbibliotekens programverksamhet är originellt och ligger mycket väl i tiden. En särskild styrka är den självständiga analysen av folkbibliotekens komplexa identitet i det senmoderna samhället, där författaren förhåller sig sakligt kritisk till tidigare forskning och utgångspunkter som annars lätt tas för givna.
Margrethe Bakstad Søvik fick priset för en uppsats som också behandlar ett högaktuellt ämne, nämligen informationssökning och bibliotekens resurser i skolans värld, belyst ur högstadieelevers perspektiv. Den empiriska studien som ligger till grund för uppsatsen är mycket gedigen och resultaten framträder i dialog med tidigare forskning om unga människors lärande och informationsanvändning. En särskild styrka är hur uppsatsen belyser skillnader och gemensamma intressen och utmaningar för såväl forskningen som för bibliotekariers yrkesutövning i nordiska grannländer.
Ytterligare två uppsatser var nominerade till priset: Maria Simonssons kandidatuppsats ”Biblioteken kan inte hålla på att rensa ut” : En diskursanalys av Tintindebatten och Aili Svensson Haglunds masteruppsats ”Förhur rock’n’roll är man som chef?”: En diskursanalytisk studie av ledarskap idagens folkbibliotek.
Inspireras gärna av Axiells bilder från prisutdelningen på mässan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar