En blogg från Högskolan i Borås

måndag 23 september 2013

BHS välkomnar nya masterstudenter

September innebär terminsstart och en mängd aktiviteter när nya och redan etablerade studenter dyker upp i Borås och i vår lärplattform PingPong. Veckan som gick hade vi som är inblandade i masterutbildningen i Biblioteks- och informationsvetenskap, distansutbildning förmånen att träffa våra nya studenter på plats i Borås.

Masterstudenterna kommer med en mängd olika erfarenheter i bagaget, alltifrån tidigare studier (ibland ända upp på doktorsnivå) till långa karriärer inom andra yrkesområden och en hel del har på ett eller annat sätt provat på jobb på bibliotek. Studier i litteraturvetenskap, språk, arkeologi och andra humanioraämnen är dominerande – en bra bakgrund för kommande uppgifter som bibliotekarie eller informationsspecialist. Men en bra bakgrund har ju också de studenter som läst pedagogik, naturvetenskapliga ämnen, matematik och teknik, bland mycket annat. Studenter som påbörjat utbildningen i år har också en bred internationell erfarenhet både vad gäller studier och yrkesliv. Jag ser mycket fram emot att arbeta tillsammans de kommande två åren! Och kommande arbetsgivare kan se fram emot ett kompetent gäng!

Vad gör vi då under en träff i Borås? För den kurs jag är delansvarig för, Biblioteks- och informationsvetenskap som forsknings- och professionsområde, hade vi två och en halv dag till vårt förfogande. De fylldes med lite olika aktiviteter:

  • tid för presentationer och mingel tillsammans med lärare och institutionens ledning för att lära känna varandra lite, 
  • introduktion till Högskolan, programmet och Bibliotek och läranderesurser,
  • föreläsningar för att inspirera det kommande arbetet (dessa kompletteras med inspelade föreläsningar som man kan lyssna till hemma): mycket handlade om olika sätt att se på b&i och dess olika professioner,
  • diskussioner kring litteraturen men också kring kommande yrkesverksamhet: vi pratade bibliotek, bestånd och framtid blandat med svårigheterna att i ämnet komma överens om en definition av ’information’,
  • undervisning om och övningar i informationssökning, framför allt för att söka vetenskaplig litteratur
Andra halvan av veckan ägnades åt kunskapsorganisation i olika former. Sedan 2012 så är det möjligt även för studenter med tidigare studier i b&i, t.ex. en kandidatexamen, att läsa vidare på masterprogrammet. Av naturliga skäl läser dessa studenter delvis andra kurser inledningsvis än de studenter som inte tidigare är bekanta med ämnet. I detta fall Klassifikation och informationsutvinning med inriktning mot data mining och information retrieval där övriga studenter läser en introduktionskurs till kunskapsorganisation.

Vi ser redan nu fram emot nästa träff i mitten av november!

Högskolan i något mer vintrig skrud än i solskenet utanför fönstret just nu

//Helena Francke, universitetslektor och en av två programansvariga för masterprogrammet Biblioteks- och informationsvetenskap, distansutbildning (och för ett av BHS andra masterprogram, Digitala tjänster – kultur, information & kommunikation)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar