En blogg från Högskolan i Borås

fredag 15 mars 2013

BHS, omvärld och ny bibliotekslag


Vi närmar oss nu vårdagjämningen. I dag träffar vi våra tre utbildningsråd och vi får höra deras åsikter kring hur vi utformar våra utbildningar med inriktningar och hur de ser på internationalisering. Samarbete pågår med pedagogiska institutionen kring hur vi ska stärka pedagogik hos bibliotekarier och kunskap om information literacy och sociala medier hos lärare. Likaså diskuteras samarbete med informatiklärare och forskare kring en i-School och i-forskning.

Regeringen har lämnat förslag till ny bibliotekslag till Lagrådet för granskning. Glädjande är att själva syftet med bibliotekens verksamhet har stärkts i enlighet med Unescos biblioteksmanifest, vilket flera av oss remissinstanser betonade. Däremot kvarstår frågor som rör en tydligare nationell samordning och nationell biblioteksstrategi. I detta avseende återstår mycket arbete.

Den nya bibliotekslagens tydliga utgångspunkt att betona bibliotekens uppgift när det gäller läsförmåga och läsförståelse hör nära samman med litteraturutredningens intentioner, även om bibliotekens möjligheter i detta arbete inte har tillvaratagits tillräckligt i förslaget.  I vårt remissvar har vi betonat att resurserna inte bör splittras mellan alltför många aktörer. Vi påtalar också betydelsen av att läsfrämjande insatser följs upp, utvärderas och analyseras av externa experter och forskare.

Nu ser vi fram emot mer värme i vårsolen

Margareta Lundberg Rodin
Prefekt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar