En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 28 maj 2013

Mentorskap på BHS

Sedan 2009 driver BHS ett mentorskapsprojekt för studenter på bibliotekarieprogrammet. Detta är ett uppskattat inslag i utbildningen och just nu har min kollega Amanda och jag samlat in intresseanmälningar från studenter som började ht -12. Meningen är att de som vill ska få en yrkesverksam bibliotekarie som sin mentor att bolla yrkes- och karriärfrågor med. Man träffas då 2 – 3 gånger på mentors arbetsplats under utbildningens tre sista terminer.

Studenten får önska sig en mentor utifrån bibliotekstyp och geografiskt läge och vi har fått in önskemål om mentorer från Lund till Gävle denna gång.  Vi samordnare försöker sedan under hösten matcha adepter och mentorer utifrån önskemålen. Många yrkesverksamma bibliotekarier vill gärna bidra med sin erfarenhet och sin tid för att hjälpa våra studenter få en inblick i det yrkesliv som väntar dem. Denna omgång mentorskap kommer att dra igång med en gemensam träff i Borås i januari 2014.


Samtidigt håller vi på att avsluta mentorskapsprojektet för de studenter som nu lämnar BHS. Detta gör vi bl.a. genom en utvärdering. Genomgående är studenterna mycket nöjda med att ha deltagit i detta och med de erfarenheter de gjort och kontakter de har kunnat knyta. Även mentorer tycker att det är mycket givande att bidra till studenternas professionella utveckling och få en inblick i utbildningen och vad som händer på forskningsfronten.

Stort tack till alla våra engagerade mentorer som gör detta möjligt och hoppas alla får en riktigt skön sommar.

Britt Omstedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar